Christina Kovac

låt inte onda tankar ta över.

Har tänkt på alla som kommenterade stöttande texter och mailade mig under den perioden då jag var ganska deprimerad och full av ångestkänslor. Ni var en hel del som kände likadant och en hel del som hade varit i samma situation. Jag vill bara skriva till alla som just nu känner sig nere av vilken anledning som helst: Ni kommer att klara er igenom det och ju tidigare du kommer ur denna mardröm desto bättre. Jag trodde att isolera mig från mina vänner skulle göra saker och ting bättre - det blev bara värre då jag stängde in mig själv med mina knasiga tankar. Men jag valde att ta tag i mig själv så fort jag hamnat på djupet, jag började med att gå ut och gå en låååång runda varje gång jag la i sängen och kände hur hjärtat började dunka på fortare och de negativa tankarna tog över. Jag gick på platser som jag tyckte var vackra, jag såg till att ta in allt och verkligen kolla på alla möjliga fåglar som var i träden eller på buskarna i skogen som jag gick. Jag valde att titta på alla människor och verkligen ta in omgivningen medan jag bara promenerade i rask takt. Min hjärna lärde sig att släppa alla tankar och jag lärde mig att stänga av och ta in allt runt om kring mig, låta mina tankar spinna runt i huvudet om fåglarna, himmeln, skogen, havet, vinden - ja allt jag kunde se på vägen där jag gick. De första gångerna är svåra att släppa allt direkt, men de kommer att släppa efter några rundor. När man börjar uppskatta att gå runt och titta på allting utomhus så blir det mycket enklare att stänga av tankarna. Jag brukar ofta (när vi har gammalt bröd hemma som ska slängas) promenera bort till en damm med ankor, och stå och mata ankorna och skratta åt hur söta och knäppa dem egentligen är. Jag tar in precis allt som kommer i min väg och låter hjärnan leka med olika tankar om allt det fina och allt levande som inte är av mänsklig form, som vi tyvärr oftast tar för givet. 

Jag valde att umgås med människor och familj som får mig att tänka på framtiden, på ett positivt sätt. Med människor jag kan prata med allt om, och så fort jag fick en negativ take så ventilerade jag ut den till någon som står mig nära. Fick ett svar som var rena motsatsen till mina negativa tankar, på så sätt kunde jag släppa vartenda negativa tanke. Inte direkt, men en efter en försvann dem. 

Idag är jag förvånad över att jag kunde hamna i en sådan svacka och ryser bara av tanken på hur dåligt jag mådde över ingenting. Och hur illa det drabbade både mitt psyke och min kropp, både insida och utsida. Man får verkligen inte glömma att allting löser sig på ett eller annat sätt. Och när man nått botten så kan man bara klättra uppåt, ibland stannar man en stund men man fortsätter alltid framåt. Det kvittar egentligen hur negativ en situation är som drabbar en, det värsta man kan göra är ju att fortsätta dra ner sig själv och låta det negativa växa sig större över allt det positiva. För tro det eller ej, även när man sitter där i skiten och känner att allting verkligen är dåligt så finns det så mycket bra och positivt. Man måste bara öppna ögonen och lära sig att hantera sitt mörker, lära sig att stänga av vissa tankar. Man måste låta hjärnan få vila och bara få njuta av det positiva, som inte kräver energi och orsakar stress. Man kan alltid på något sätt försöka börja om, och försöka få situationen man lever i att bli mer positiv. Det är dem små förändringarna som man gör i vardagen som påverkar en som mest. Se inte tillbaka på ditt liv om några år och ångra att du inte var gladare eller levde för dagen och gjorde lite som du själv ville. Finns det något du vill göra men inte kan, kolla på liknande alternativ som du kan göra. Det kommer att ta dig längre fram i dina mål och drömmar, det kommer att få dig på positiva tankar och det kommer att få dig att fortsätta kämpa för att hitta lösningar så att du ska kunna få leva det livet som du kan vara stolt över. Det finns alltid någon som har det värre än dig själv, uppskatta det du har och gör det bästa av det. 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas